Medvehagyma igazi tavaszi zöldség.
Kitisztítja a májat, az ereket, a beleket. Nagyvárosok lakóinak különösen ajánlott, „ólommentesítő" hatása miatt. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Bélfertőtlenítő tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazzák. C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló-képességét. Felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére is alkalmazzák.
Hozzávalók:
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 10 dkg rizsliszt
- 1 evőkanál zabkorpa
- ½ csomag sütőpor
- 2 kiskanál só
- 1 kiskanál őrölt bors
- 2 egész tojás+1 a tetejére
- 1 dl tej
- 20 dkg kókuszzsír
- egy kis csokor aprított medvehagyma levél (Te döntöd el, mennyire szereted hagymásan)
- tetejére zsírszegény reszelt sajt
Elkészítése:
A lisztet, zabkorpát, sütőport és a fűszereket keverd össze. Külön a 2 tojást a tejjel verd fel habosra és add a lisztes keverékhez. Lágyan keverd össze és szórd bele a medvehagymát, majd tedd bele a kókuszzsírt, ami legyen puha, hogy könnyen tudj vele dolgozni (melegítsd fel egy kicsit gőz felett, de ne hagyd, hogy megolvadjon). Alaposan dolgozd össze. Ha szépen összeállt, hagyd pihenni egy fél órát a hűtőszekrényben.
A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A tésztát gyúrd át egy picit, aztán nyújtsd kb. egy centi vastagságúra. Kend meg a tetejét felvert tojással és szórd meg a reszelt sajttal. Tetszőleges formákat szaggathatsz belőle.
Tett sütőlapra vagy tepsibe és süsd aranybarnára kb. 20-25 perc alatt.