diet&fitness

Fogyókúra okosan

2015. február 19. - dpetrus88

Manapság nők többsége diétázik folyamatosan, hiszen legtöbbünk küszködik súlyfelesleggel, vagy csak szeretne egészségesebb, fittebb lenni.

Szinte mindennap megjelenik valami új divat-hóbort-diéta, ami gyorsan nagy változást ígér, de ezek korántsem egészségesek, illetve biztosak.

m.jpgA fogyás alapja, hogy kevesebb kalóriát kell bevinni, mint amennyit felhasználunk, de ezt sem szabad túlzásba vinnünk, mert ha nagyon keveset eszünk, koplalunk, akkor a szervezetünk elkezd raktározni.

Elsődlegesen számítsuk ki, hogy mennyi kalóriát kell bevinnünk. Első lépésben szorozd meg a testsúlyodat tízzel és adj hozzá 700-at, az így kapott összeget szorozd be 1,2-del, ha ülőmunkát végzel, 1,4-del, ha közepes fizikai aktivitás jellemez, 1,8-del, nehéz fizikai munka esetén.

A következő, amivel tisztában kell lenni , hogy a fogyás optimális üteme: heti fél kiló. Ha ennél gyorsabb fogyásra törekszünk, azzal túlságosan lelassítjuk az anyagcserénket, valamint a zsír mellett izmot is vesztünk. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 500 kalóriával kell kevesebbet enni naponta, mint amennyit kiszámítottunk.

Az étrendünket pedig úgy alakítsuk ki, hogy nagyjából 400 kalória fehérje, 300 kalória zsír és 200 kalória szénhidrát.

Az interneten könnyűszerrel találunk olyat táblázatokat, amelyen látjuk az élelmiszerek tápanyag és energiatartalmát.

tap.jpg

(http://www.scitec.hu/home.php)

Nagyon fontos, hogyha diétázunk, akkor olyan szénhidrátokat válasszunk, amiknek alacsony a glikémiás indexe, mert nem emeli meg a vércukorszintet. Mint például: pékáruk (teljes kiőrlésű lisztből), tészták (teljes kiőrlésű lisztből), zabpehely, árpa, bab, lencse, csicseriborsó, tej, joghurt, kefir, kesudió, egyes gyümölcsök, zöldségek többsége, étcsokoládé (70%-nál magasabb kakaó tartalmú), fruktóz (gyümölcscukor).

 Továbbá nagyon fontos a napi ötszöri étkezés. Napközben az az ideális ha három óránként tudunk enni valamit, ami azért jó, mert ha nem eszel, akkor az anyagcseréd belassul, és a szervezet elkezd raktározni.

Emellett nagyon fontos a folyadékfogyasztás, napi 3-4 liter víz a megfelelő mennyiség!

 A diétánkat pedig eredményessé tehetjük a mozgással. Ez pedig azért is jó, mert a diétával leadott zsír helyére feszes izom kerülhet, így nem fog lógni a bőr.

 Legyél türelmes, hiszen nem egy hét alatt híztál meg, így ne is egy héttől várd a csodát!

A bejegyzés trackback címe:

https://dietandfitness.blog.hu/api/trackback/id/tr267187567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása